Резултати от анкетата

На 20.10.2014 в ХГ се проведе анкета, с която се целеше проучване отношението на учениците към проблема тютюнопушене, какво е процентното отношение на пушачите сред учениците, кога са започнали да пушат, кой е изиграл основна роля в започването да пушат и какво би ги отказало.

Анкетирани бяха 264 ученици от 5 до 12 клас. Според получените  резултати 82%/217 ученици/ са непушачи, броя на пушачите 18%, разпределени по пол -11% жени и 7% мъже. По възраст най- много пушачи има сред учениците от 12 клас, следвани от 11.

На въпроса- Какво е отношението ви към тютюнопушенето?- 63% отговарят ОТРИЦАТЕЛНО, 16%- ПОЛОЖИТЕЛНО,но за съжаление не е малък % -21 на учениците, които нямат мнение.

Най много пушещите ученици посочват,че започват да пушат между 12-15 годишна възраст /15%/, а 2% от тях са опитвали и по-рано до 7 години. Кое ги е накарало да започнат- „защото не можах да откажа“, „защото приятелите ми пушат“; „всички около мен пушат, включително и родителите“, „за да се чувствам по уверен и по- голям“.

Броят на цигарите,които пушачите консумират дневно е до 10.

На въпроса- Повече с пушачи или непушачи общувате?, 34% отговарят с НЕПУШАЧИ и по 23% С ПУШАЧИ и наравно.

Голям е процента на приятелите пушачи, с които общуват учениците, както и на родителите пушачи. Това няма как да не се отрази върху личния избор на учениците за жалост в негативна посока.

От отговорите на въпроса- Как биха реагирали родителите Ви, ако разберат, че пушите?, % на отговорилите НЕГАТИВНО е повече, което навежда на мисълта,че вероятно те не знаят за проблема на децата си, а самите ученици го скриват. А което е хубаво, се установява,че родителят е важен фактор и би изиграл положителна роля в процеса на отказване от порока.

Учениците осъзнават, вредата от тютюнопушенето /72%/ и 36% заявяват желанието си да се откажат от него. За процеса на отказване разчитат най- много на себе си /41%/ и после на своите близки/22%/ и специалисти/15%/. Преобладават желаещите да припомнят и научат за вредата от тютюнопушенето чрез беседи от специалисти, чрез видеофилми и ТВ- предавания.

66% от учениците смятат,че тютюнопушенето на обществени места /кафенета, ресторанти, дискотеки, училища и др./ трябва да бъде абсолютно забранено.

На въпроса –Предложете мерки срещу нарушителите на забраната за тютюнопушене край училище, учениците предлагат за нарушителите:

 • Обществено полезен труд /чистене и др./
 • Предупреждение за изключване;
 • Разговори с тях
 • Да се обособят места за пушене
 • Забележки
 • Глоба от 1до 5 лв
 • Отстраняване от училище за 1 седмица
 • Контрол от ученици, учители и камери
 • Да пеят пред цялото училище
 • Да се уведомят родителите им
 • филми, които директно показват какво причинява цигарения дим на активни и пасивни пушачи
 • Повече време сред природата и спорт
 • Да се провеждат инициативи като „Да спрем цигарите“
 • Да се спре продажбата на цигари

В заключение може да се обобщи,че проблема не е чужда за нашите ученици и заявяват желание за научаване на повече за него от специалисти, както и някои от предлаганите от тях мерки могат успешно да се приложат като средство за превенция и контрол.

Диаграма отразяваща съотношението пушачи/ непушачи по пол

Picture4

 

po klasove

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s